Вирощуємо мікрозелень вдома. Цікава ідея від Devohome!

04 November 2021 11:39:45

Завдяки супермаркетам свіжа зелень зараз доступна цілий рік. Але є дещо більш корисне, ніж вирощені взимку в теплиці листові овочі. До того ж, це можна виростити своїми руками вдома навіть без спеціального обладнання! Мова йде про популярну зараз мікрозелень, він же мікрогрін.



Мікрозелень – це молодесенькі паростки їстівних культур висотою від декількох до 7-8 см і віком 1-2 тижні. Такі ніжні рослинки не тільки гарно виглядають, надаючи страві ресторанного вигляду, а й дуже корисні. По суті, ці маленькі рослинки – низькокалорійний концентрат поживних речовин, характерних для дорослої рослини.

Хоча мікрогрін маленький, він має смак плоду зрілої рослини. А вітамінів та мікроелементів в ньому в декілька разів більше. До того ж, це дуже чистий суперфуд - рослинка на початковому етапі зростання використовує запас поживних речовин, що був у насінні, тому не потребує добрив або ще якоїсь хімії. Потрібна тільки вода.



Мікрогрін можна замовити у вигляді зеленої маси. Але набагато цікавіше – виростити його самому. Для цього потрібне чисте насіння, необроблене антигрибковими засобами тощо. Можна купувати спеціальне насіння, на якому вказано, що воно для мікрозелені, або самим заготовлювати, якщо є така можливість, або купувати у надійних продавців, яким ви вірите, що насіння без хімікатів.



Звичайно, можна підійти до вирощування мікрозелені вдома серйозно і придбати спеціальний пророщувач, який буде допомагати дотримуватися правильної вологості та потрапляння кисню до насіння, щоб запобігти появі плісняви. Але спробувати виростити свій перший мікрогрін можна буквально без нічого. Ось три прості варіанти.

ТОП 3 рослин для вирощування мікрозелені, які дадуть відмінний результат навіть у початківців



Соняшник. Трохи горіховий смак листочків соняшника нагадує молоде необсмажене насіння або свіжовижату олію. А гарні круглі листочки прикрасять будь-яку страву. Або їх цікаво їсти й так. Процес поїдання соняшникових паростків, на яких тримається чорна шелуха, чимось нагадує вживання креветок. Килограма сирого соняшникового насіння вистачить надовго, з нього ви зможете виростити купу смачних рослинок. А користі і задоволення буде набагато більше, ніж від лузання смаженого насіння.



Мікрогрін соняшника можна виростити навіть без підложки. Отже, візьміть літрову банку та кришку з отворами, яку використовують для зливання рідини під час консервації. Насипте жменю необсмаженого соняшникового насіння в банку, налийте трохи води і закрийте кришкою з отворами. Збовтайте і злийте воду. Поставте цю банку на тарілку під кутом кришкою вниз на світлому підвіконні. Насіння має залишатися вологим, але не плавати у воді. Треба, щоб воно дихало. Не забувайте промивати насіння 3-5 разів кожен день невеликою кількістю води.



Через декілька днів чекайте, що спочатку насіння проклюнеться, потім випусте пухнастий корінчик (це не пліснява!), а далі з'являться два ніжних круглих листочки, які легко відокремлюються від шелухи. Додатково досвічувати мікрогрін не потрібно, але якщо буде зовсім мало світла, то маленькі рослинки будуть блідими.

Крес-салат. Навіть вирощений на грядці крес-салат – дуже ніжний, а пікантні маленькі рослинки взагалі здаються тендітними. Але при цьому вони живучі та невибагливі.

Для отримання врожаю знайдіть якийсь пластиковий контейнер з-під їжі або лоточок висотою принаймні 5 см. Покладіть на дно цупку основу, наприклад, складену в декілька разів ганчірку з льону або бавовни. А ще краще – конопляну мочалку для миття посуду від ДевоХоум, це буде ідеальна багаторазова підложка, що добре утримує вологу, але не гниє.


( Конопляная тряпка )

Розсипте насіння крес-салату рівномірно по поверхні підложки та рясно обприскайте водою з пульверизатора. Накрийте або кришкою з контейнера, або поліетиленовим пакетиком чи плівкою, але таким чином, щоб залишився доступ повітря. Поставте на тепле підвіконня. Не забувайте декілька разів на день обприскувати водою!

Дочекайтеся, поки рослинка трохи виросте і стане нагадувати маленьку пальмочку. Їсти мінікрес-салат можна з корінням, адже ви його вирощували без грунту. Або можна акуратно зрізати урожай за допомогою кухонних ножиць.



Редис. Мікрогрін редису або редьки – гостренький, з насиченим смаком свіжих корнеплодів. Молоді росточки редису з рожевими ніжками прикрасять і салат, і підуть на бутерброди.Вирощувати редис, а також гірчицю і багато інших хрестоцвітих можна так само, як і крес-салат. Вони не набагато вибагливіші, хоча зростають трішечки повільніше.Після збирання врожаю конопляну основу можна почистити від корінців, сполоснути і висушити. І використовувати знову.



Замовити набір з трьох конопляних мочалок для посуду, які зручно використовувати для вирощування мікрозелені, а також іншу конопляну продукцію можна на сайті devohome.com.ua . Спитайте нашого менеджера про ці корисні дрібнички, щоб вам їх додали при оформленні покупки.

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews