Коноплі як ліки: медичний канабіс та позиція Devohome

02 August 2022 11:49:27

Вже багато років точаться дискусії навколо легалізації медичної марихуани про необхідність зробити ліки на основі канабісу доступними для тих, хто їх потребує. Для тих, хто вже давно знає про унікальні властивості рослини Cannabis Sativa, легалізація медичного канабісу не викликає питань. Але упереджене ставлення до конопель досі впливає на суспільну думку.

Тому на початку червня приємною несподіванкою стала публікація на сайті Верховної Ради законопроєкту про регулювання обігу канабісу в Україні. А комітет Ради з питань охорони здоров'я схвалив його 14 червня. Якщо закон приймуть, то ліки з конопель можна буде легально отримувати за електронним рецептом, а не, ризикуючи репутацією, таємно ввозити через кордон.



Ті, чиї близькі страждають від онкології, епілепсії, хвороби Паркінсона, порушень сну та інших неврологічних розладів, змогли порадіти цій оптимістичній новині всупереч війні. Можливо, багато хто оцінить цілющу дію медичного канабісу трохи згодом, коли внаслідок жахів війни стикнеться з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).

Та навіть до таких довгоочікуваних новин додалася ложка дьогтю для коноплярів України — держава збирається жорстко контролювати вирощування та обіг технічних конопель з майже нульовим вмістом психоактивного компонента ТГК (менше 0,08%), так само як і рослини з високим вмістом цієї речовини. Але аграрії, що спеціалізуються на вирощуванні цієї культури, вміють долати труднощі.

Чому ми за легалізацію медичного канабісу можна почитати ось ТУТ.



До слова, до 1970-х років коноплі не вважалися наркотичною рослиною і ними плідно засівалась територія колишньої СРСР. Посівні площі цієї культури складали близько 250–300 тисяч гектарів. Однак це змінилось із прийняттям Конвенції про психотропні речовини 1971 року, що заборонили вирощування конопель.

Перспективи кластера "Слобожанське коноплярство"

Коноплярство на Сумщині було колись традиційним промислом, а в роки після другої світової війни коноплі взагалі можна було назвати стратегічною сировиною, яка давала й одяг, і їжу, й матеріали для побуту. Згодом ставлення до цієї рослини змінилося, її посіви суттєво скоротилися, але цей регіон все ж таки залишився осередком коноплярства в Україні.



Крім згаданого глухівського інституту, під Сумами над технологіями вирощування конопель працює також Інститут сільського господарства Північного Сходу НААНУ.



Тому не дивно, що влітку мирного 2021 року було оголошено про створення агротуристичного кластера "Слобожанське коноплярство". Його метою стали популяризація цієї галузі в поєднанні з розвитком туризму в Сумській області. Були вже й перші вдалі проєкти, наприклад, етнофестиваль коноплярства «HempFest», проведений в селі Сад під Сумами в серпні 2021 року.



Хоча війна 22-го року внесла свої корективи, розвиток кластера не припиняється. Поки що в його назві не фігурує визначення "агротуристичний". Але в найближчих планах — відкриття нових переробних підприємств, а вони потребують багато сировини.



Ми впевнені, Слобожанський кластер стане важливою складовою економічного відновлення України після перемоги. Тим більше, що з'явилися цікаві перспективи використання конопель в медичних цілях.



 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews