Листя конопель знов визнані традиційним продуктом харчування в Європі!

08 June 2023 07:36:28

2 червня 2023 р. листя рослини Cannabis Sativa L. були внесені в перелік традиційних продуктів харчування в Євросоюзі, про що повідомили організації EIHA (Європейська асоціація промислових конопель) та DG SANTE (Комісія ЄС з охорони здоров’я та харчової безпеки). Це означає, що відтепер, наприклад, чай з листя конопель доступний для вільного продажу в усіх країнах Євросоюзу.

Така ініціатива була подана в кінці 2022 року. Вона відбивала давню позицію EIHA, що настій листя конопель не є новим продуктом, тому ця рослина має бути виключена з Novel Food Catalogue. EIHA надала докази, що декілька держав-членів Євросоюзу традиційно вживали в їжу листя конопель у вигляді водного настою, тобто, трав'яного чаю, аж до 1997 року. В результаті після кількох місяців обговорень країни ЄС нарешті погодилися прибрати листя конопель з каталогу нових харчових продуктів та надати коноплям статусу традиційного продукту харчування. Якщо не прийнято інше рішення на національному рівні кожної конкретної країни ЄС, листя конопель для водних настоїв будуть дозволені на європейському ринку.

Крім того, оновлений запис щодо «Cannabis sativa L.» дозволяє продавати й інші продукти харчування з конопель, виключивши їх зі сфери регулювання в якості нових харчових продуктів.

Представники керівництва EIHA Даніель Крузе та Лоренца Романезе коментують це як важливе досягнення цієї організації та дуже приємну новину. Адже такі зміни вносять давно необхідну правову визначеність для виробників їжі з насіння конопель та напоїв з листя цієї рослини, позбавляють їх необхідності використовувати оманливі тлумачення та виконувати складні адміністративні вимоги. Відкритий маркетинг таких продуктів дозволить підвищити дохід для фермерів і бізнес-операторів.

«Ми раді, що наукові докази та історичні факти взяли гору над упередженнями», – додав пан Крузе.

Від себе можемо додати, що в Україні продукти харчування з конопель, наприклад, конопляна олія, також були традиційними ще кілька десятиліть тому. А відродження коноплярства в нашій країні - це перемога здорового глузду.

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews