Fast Fashion vs Slow Fashion. Що ви оберете?

08 July 2019 14:19:57

Що краще: купити багато дешевих речей або одну-дві дорогих? З одного боку, шопінг для багатьох – це спосіб зняти стрес і якщо це доступно, то начебто непогано. З іншого – величезна кількість не довговічного дешевого одягу в підсумку веде до розчарування. Так, коли нові речі, а не секонд-хенд, коштують копійки, про їхню покупку особливо не замислюєшся, їх не шкода поносити і викинути, навіть не перучи. Хоча багато хто щиро засмучується, якщо річ швидко стає непридатною.


До речі, за статистикою кожна п'ята викинута жителями Німеччини річ – абсолютно нова, тому що не знадобилася або втратила актуальність. До того ж, якщо раніше модні колекції оновлювалися кожен сезон, а то й рідше, то тепер великі магазини це роблять кожні 2 тижні!

І це вже не надихає. Якась депресивна картина виходить: величезний потік низькосортних речей створюють, щоб вони незабаром потрапили на звалище. Деякими при цьому навіть не скористалися. Такий стан речей називають швидкою модою, Fast Fashion. І це не менш шкідливо, ніж фастфуд.


Fast Fashion завдає шкоди

Одяг, який швидко втрачає вигляд, не тільки засмучує своїх власників і захаращує будинок. Таке породження швидкої моди шкодить природі і заважає розвиватися місцевій економіці. І якщо з особистими відчуттями і економічною складовою, здається, все зрозуміло, то до чого тут природа, можете запитати ви?

По-перше, одяг мас-маркет з синтетичних матеріалів в процесі її носіння та прання стає джерелом мікропластику. Ці невидимі оку частинки волокон стають пилом і потрапляють у воду, ми їх вдихаємо та вживаємо в їжу. Мікропластик знаходять у питній воді по всьому світу. Навіть морська сіль містить ці частинки, але ж синтетичними матеріалами людство користується лише кілька десятиліть.

По-друге, якщо мова йде про "натуральну" бавовну, дешеву бавовну вирощують з великою кількістю пестицидів. Це знищує ґрунт і підриває здоров'я працівників. А ще для її вирощування потрібно дуже багато води. Наприклад, на виробництво однієї футболки її потрібно близько 2000 л! Через це практично зникло Аральське море в Середній Азії.

По-третє, неякісні речі незабаром опиняються на смітнику, де будуть так само довго розкладатися, як і горезвісні пластикові пакети. Але ж на їх виробництво було витрачено цінні ресурси землі.


Є ще й етична сторона виробництва, а точніше – перевиробництва дешевого одягу: працівники в країнах третього світу шиють його в нелюдських умовах і отримують копійки.

Тому свідомі споживачі і виробники вирішили, що не можуть егоїстично марнувати запаси планети і бездумно забруднювати її у величезних масштабах. Так з'явилася нова (а може, добре забута стара?) життєва філософія сталої моди, або на противагу швидкої – повільна мода, Slow Fashion. Чим вона відрізняється від ширвжитку?

Slow Fashion замість Fast Fashion: що можете зробити ви?

Неважливо, чи ви просто консервативні та любите користуватися улюбленими речами довгі роки, або вас хвилюють питання екології, спробуйте застосувати наступні три підходи, на яких базується стала мода:

  1. Екологічність. Роблячи вибір, зверніть увагу, з якого матеріалу зроблена річ? Чи можна її утилізувати? А може, вона вже зроблена з вторсировини? Деякі принципово не купують речі, які стануть непереробним сміттям, навіть якщо їм сподобався фасон і приваблює ціна.
  2. Етичність. Як і ким вироблена ця річ? Чи не скоротила рабська праця життя її безпосереднього виробника? Може, пошукати відповідний продукт місцевого виробництва? Адже набагато приємніше, коли знаєш, хто з душею і любов'ю виготовив класну річ.   
  3. Економічність. Купувати одяг рідше, але кращої якості, вигідно. Якісні тканини і "довговічні" фасони довше прослужать і в підсумку дозволять заощадити. Крім того, власник такого одягу і виглядає успішніше, і відносяться до нього краще. А ще він не захаращує свій будинок і економить час і сили на підтримку речей в порядку. Можна створити капсульний гардероб та підібрати аксесуари, щоб виглядати по-різному з невеликою кількістю речей.
Популярні блогери теж діляться своїм досвідом життя в стилі Slow Fashion. Ось які поради щодо вибору одягу можна знайти в інтернеті:


  • Не купуйте речі спонтанно, вибирайте усвідомлено, щоб потім дійсно їх носити.
  • Не купуйте зайве.
  • Вибирайте одяг з натуральних матеріалів.
  • Віддавайте перевагу представникам малого бізнесу, які працюють за етичним принципам, хоча це і дорожче. Відчуйте себе інвестором в розвиток руху справедливої ​​торгівлі!
  • Розберіть свої речі, можливо, знайдете хорошу і добротну, про яку забули, або навіть нову. Непотрібні речі роздайте.
  • Відремонтуйте те, що можна, або пошийте речі самі.
  • Періть при 30-40 градусах і сушіть природним шляхом, так вони довше прослужать.
Як видно, бути в тренді повільної моди нескладно, захоплююче і навіть вигідно.

Одяг від Devohome для тих, хто цінує сталу моду


Один невеликий, але вже достатньою відомий український бренд текстилю з конопель та інших натуральних матеріалів, Devohome, несе філософію сталої моди. Так, конопляні жилети, пальто, куртки, а ще кеди і навіть шуби з конопляного хутра вже добре відомі модникам і модницям в нашій країні і за її межами.Чому такі речі будуть модними дуже довго?

Вони екологічні. Технічна коноплі для їх виробництва вирощується без пестицидів, на чистих полях Полтавської області. Через багато років, якщо прийде пора попрощатися з річчю, вони розкладуться в природі, не заподіявши їй шкоди.

Вони етичні. Ми платимо справедливу ціну на всіх етапах виготовлення одягу і взуття від "Девохоум", забезпечуючи роботою українських майстрів. А ще при виробництві нашого натурального хутра з конопель не постраждала жодна тварина.

Вони економічні, тому що довговічні, універсальні і створені поза часом. Міцні волокна конопель зносостійкі і витримують багато прань, не втрачаючи добротного вигляду.

І вже точно одяг від Devohome не залишиться непоміченим або забутим в шафі, адже його можна носити, як то кажуть, і в бенкет, і в світ.

А вас приваблюють принципи сталої моди?

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews