Важлива подія в конопляної столиці України. Що там міг побачити простий обиватель?

15 September 2021 12:48:59

Приємним закінченням літа стала міжнародна конференція "Інновації в коноплярстві 2021 плюс", яка пройшла з 26 по 28 серпня 2021 року в Глухові, невеликому містечку на Сумщині. Це вже сьома така зустріч, і в цьому році в ній брали участь фахівці з Білорусі, Казахстану, а також обговорювався досвід Прибалтики, Канади та інших територій. Була запрошена й команда компанії Devohome (Київ).


Чому ж це місто вважається конопляною столицею України? Вже 90 років, з 1931 року, тут працює Інститут луб'яних культур, який поставляє насіння стабільних сортів ненаркотичних конопель для всієї Європи. До того ж, в Сумській області створюється агро-туристичний конопляний кластер, на розвиток якого виділено кошти з державного бюджету. Також держава обіцяє підтримку тим, хто професійно займається коноплярством в цьому регіоні.

На конференції представники різних сфер коноплярства поділилися своїми напрацюваннями, обговорили шляхи вирішення труднощів, домовилися про співпрацю і побачили, в який бік їм розвиватися далі.

А перший день цього заходу став справжнім святом для всіх бажаючих. У сквері біля інституту луб'яних культур був організований ярмарок, що супроводжувався музикою і співом місцевих талантів, конопляним дефіле, дегустаціями та майстер-класами народних умільців.

На ярмарку можна було скуштувати і придбати корисну конопляну продукцію – конопляну олію, халву, мохіто та інші ласощі з насіння цієї рослини. Також можна було купити домашній текстиль з конопель. А ще був великий вибір конопляної одягу і взуття з конопляного волокна. Можна було розглянути, помацати і понюхати як готові вироби, так і сировину – тканина з конопель, неткані матеріали,які використовують як наповнювачі,грубі волокна конопель і багаття, яка може стати компонентом ідеального будівельного матеріалу.


Також було створено кілька фотозон. Наприклад, тріумфальна арка зі снопів конопель, забавні солом'яні бички, оригінальна фоторамка, фотографуючись в якій неможна не посміхатися, зручне солом'яне крісло.

Цей же день, 26 серпня, був днем ​​відкритих дверей Інституту конопель і луб'яних культур, і всі бажаючі могли задовольнити свою цікавість в тому, як вирощують цю унікальну рослину, і побачити її, як то кажуть, наживо на клумбах біля будівлі інституту.

А науковий співробітник заповідника "Глухів" провів запальну екскурсію по цьому місту з більш ніж тисячолітньою історією. Йому вдалося зробити живу ретроспективу, завдяки якій люди з минулого, які творили історію Глухова, здалися добрими знайомими. Або хоча б стали такими ж доступними, як і по-справжньому демократичний мер міста Мішель Терещенко, який теж був присутній на заходах. Після такої пізнавальної екскурсії стало цілком очевидним, що Глухов, який колись був гетьманською столицею - найкраще місце, щоб стати столицею конопляною.

Трохи раніше, 7 серпня, недалеко від Сум пройшов етнічно-фольклорний аграрний фестиваль HEMPFEST, метою якого також було популяризувати продукцію з ненаркотичних конопель.

Чому цій рослині приділяється так багато уваги?

Можна довго розповідати про її унікальні властивості. Але для економіки коноплі – це друга нафта. А якщо заглибитися в історію, то ця рослина колись грала більш важливу роль, ніж нафтопродукти. До Другої світової війни тільки на Сумщині було 5 коноплезаводів, і на тлі зростання інтересу до всього натурального та екологічного таке відродження коноплярства дуже зрозуміло.

автор: Людмила Булітко

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews