Hemp Fest 2023 на Сумщині: життя перемагає!

12 September 2023 14:13:25

З 17 по 19 серпня 2023 року в селищі Сад біля м. Суми вже вшосте відбувся конопляний фестиваль — "Hemp Fest". На нього була запрошена і компанія DevoHome. В цьому році через війну захід пройшов не як свято, а в формі науково-практичного семінару за темою "Коноплі посівні та їх роль у відновленні України". Адже розвиток коноплярства може стати важливим інструментом для відбудови нашої країни після перемоги.

Під відкритим сонячним небом, в затишному парку біля Інституту сільського господарства Північного Сходу, на семінарі зібралися провідні науковці, представники влади та асоціацій, керівники лабораторій, бізнесмени, зацікавлені можливостями бізнесу в сфері коноплярства, та власники підприємств, що виготовляють товари з конопель.

Багато хто очікує на доступні ліки на основі природних канабіноїдів. Також з технічних конопель можна виготовляти будівельні та утеплювальні матеріали, пальне, біопластик, папір тощо. Крім того, конопляні волокна використовують для виробництва бронежилетів за стандартами НАТО та для інших воєнних цілей.


Важливим аспектом є використання посівів конопель для рекультивації ґрунтів, адже ця рослина очищає землю від важких металів. Якщо ще врахувати, що коноплі дають велику кількість целюлози за один сезон, то технічні коноплі є чудовою альтернативою знищеним війною лісам.

Не дивно, що, за словами докторки сільськогосподарських наук глухівського Інституту луб'яних культур Ірини Лайко, після кожної війни відбувається розвиток коноплярства. А координатор агро-туристичного кластеру "Слобожанське коноплярство" Юрій Гладенко з любов'ю назвав конопляну культуру "рослинкою, що об'єднує світ".

І якщо до об'єднання всього світу людству ще треба попрацювати, то на цьому конопляному заході справді була атмосфера єднання, взаємоповаги та підтримки. Відчувається, що ця унікальна рослина дійсно позитивно впливає на всіх, хто до неї дотичний.

Як зазначив завідувач відділу селекції та насінництва Інституту Північного сходу НААН Віталій Кабанець, головна мета семінару — популяризувати коноплі як культуру, яка використовується в різних галузях. На заході відверто обговорили проблеми, з якими стикаються коноплярі, та щиро поділилися успіхами в сфері коноплярства.


Проблеми в галузі коноплярства

Хоча всі чекають прийняття закону про легалізацію медичного канабісу в Україні, з обговорень фахівців, які безпосередньо працюють з цією рослиною, стало зрозуміло, що навіть прийнятий закон суттєво не полегшить їх роботу.

Доцент кафедри військової фармації Української військово-медичної академії Іларіон Ярошенко емоційно наполягав, що для медичних цілей важливо узаконити коноплі з вмістом ТГК 1%, хоча зараз в нашій країні дозволяється вміст цієї активної речовини лише 0,08%. Науковці, що виводять нові сорти технічних конопель, хоч і працюють завзято, кажуть, що відчувають брак свободи.


Проблем їм додала й війна. Так, пані Ірина Лайко поділилася, що відбирала зразки рослин на своїй дослідницькій ділянці в 10 км від кордону майже серед табличок, що попереджають про мінування.

Аграрії нарікають, що інколи для збирання врожаїв їм потрібен супровід військових. А інколи це зовсім неможливо.

Також є потреба у створенні акредитованих лабораторій, здатних точно визначати склад сировини.

Але незважаючи на всі складнощі, цьогоріч площі посівів конопель в Сумській області склали більш як 300 гектарів, і коноплярі з Сумщини готові розвивати галузь і надалі, а також підтримувати колег з інших регіонів, до яких лунали заклики не боятися засівати поля коноплями.


Цікаві ідеї товарів з конопель

Прихильники Devohome можуть назвати безліч товарів з конопель, як для дорослих так і дітей, в тому числі одяг з конопляного хутра. Приємно, що конопляні шуби привернули увагу гостей семінару і стали приводом для перспективних ділових пропозицій.

Цікавість гостей викликали конопляна горілка від "Десналенд" та конопляна халва від "Доброїж".


З точки зору захисту довкілля привабила розробка сумської компанії "Конопляні трубочки". Її молодий співвласник Євген Кузьмичов представив біорозкладні трубочки для напоїв з конопель, які за ціною не сильно відрізняються від пластикових. З такими трубочками навіть екоактивісти можуть спокійно пити коктейль через соломинку.


Хоча організатори семінару підкреслювали, що справжній конопляний фестиваль буде після перемоги, все ж таки захід був динамічним та насиченим завдяки відвідуванню поля з коноплями, на якому пройшли корисні майстер-класи для аграріїв та лотерея, а також дегустації конопляних страв на господарському дворі по-справжньому гостинного Інституту СГПС НААН. Ну а обмін знаннями та досвідом між учасниками семінару — безцінний!

А ви готові бути відкритими до нового та прогресивного?

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews