Канабіноїди та ендоканабіноїдна система: те, про що нам не розповідали на уроках біології

25 December 2023 13:56:56

В школі ми вчили, що людський організм має такі системи, як, наприклад, опорно-рухова, нервова, лімфатична, імунна… Здавалося, про будову нашого тіла вже все давно і добре відомо. Але лише декілька десятків років тому випадково була відкрита ще одна система - ендоканабіноїдна.

В середині 80-х років минулого сторіччя Елін Хаулетт, професорка з США, досліджувала канабіноїди рослинного походження та виявила в мозку спеціальний рецептор до тетрагідроканабінолу (ТГК). Тоді постало питання, чому в людському мозку є рецептор, що реагує на психоактивну речовину з маріхуани?

Виникло логічне припущення, що подібні рецептори існують не через рослини, які люди можуть курити, а для реагування на речовини, що виробляє сам організм.


В пошуках ендоканабіноїдів

Міжнародна команда вчених в Ізраїлі на чолі з Рафаелем Мешуламом почала шукати ці ендогенні сполуки, що за властивостями близькі до канабіноїдів. Так через декілька років був відкритий анандамід.


Ця сполука отримала свою назву від слова "ананда", що означає "щастя" на санскриті, адже вона залучена у формуванні відчуття щастя та задоволення.


Пізніше виявилося, що в організмі людини існує ціла система, побудована на взаємодії з анандамідом та деякими іншими подібними речовинами, які назвали ендоканабіноїдами. Вона взаємодіє з найважливішими системами організму, в тому числі з нервовою. Рецептори до ендоканабіноїдів є не тільки в головному та спинному мозку, а й в кістках, м'язах, шкірі, нирках, шлунку, кишечнику, лімфовузлах та інших органах. Вивчення роботи ендоканабіноїдної системи продовжується вченими всього світу й досі.

Як працює ендоканабіноїдна система?


Встановлено, що ендоканабіноїдна система регулює температуру тіла, апетит, сон, пам'ять, дію гормонів тощо, тобто, підтримує гомеостаз. Молекули-ендоканабіноїди є свого роду сигналами, які пригнічують активність клітин та викликають релаксацію.

Як канабіноїди впливають на відчуття болю? Дослідники виявили, що чим більше анандаміду містится в крові, тим менше ми відчуваємо біль. Ці сигнальні молекули також дозволяють відчути приємну втому після важкої, але важливої для нас роботи, те, що називають "друге дихання".

З часом став очевидний зв'язок між внутрішніми канабіноїдами та зовнішніми, тобто, фітоканабіноїдами. Отже, рослинні аналоги можуть заміщувати ендоканабіноїди і полегшувати стан людини при багатьох хворобах.


Так, ще в середині 90-х та ж сама команда ізраїльських вчених разом з головним дитячим онкологом однієї з лікарень Єрусалиму провела клінічне дослідження. Воно чітко підтвердило, що ТГК полегшує стан дітей, які проходять антиракову терапію. Хворим малюкам крапали під язик краплі ТГК з оливковою олією. При цьому дози тетрагідроканабінолу, що застосовували, не мали психоактивного ефекту, лише терапевтичний. Після такого успіху вчені розраховували, що їх відкриття стане відомим на весь світ. Але й досі такі ефективні ліки, на жаль, не мають широкого застосування.

Є успішні наробки лікарів у застосуванні фітоканабіноїдів при наступних станах:

  • боковий аміотрофічний склероз та епілепсія;
  • аутизм, хвороби Паркінсона та Альцгеймера;
  • фіброміалгія, хронічний біль та мігрень;
  • стрес, ПТСР та біполярний розлад;
  • хвороба Крона, діабетична нейропатія тощо.
Науковці, які досліджують канабіноїди, вважають неетичною ситуацію, коли є можливість полегшити страждання хворих, але вона залишається фактично недоступною та навіть про неї мало хто говорить.


На щастя, в наш час з'являється тенденція до послаблення заборони на канабіс та посилення цікавості до рослинних канабіноїдів, наприклад, канабідіолу (КБД, CBD), який не має психоактивної дії. Препарати, що його містять, наприклад, CBD-олія, цілком легальні та доступні в Україні.


Хочемо завірити вас: домашній текстиль Devohome не містить ТГК та КБД, але він також позитивно впливає на організм - гіпоалергенний конопляний наповнювач не парить влітку та комфортно зігріває взимку, має приємний запах і дарує міцний сон. А одяг з конопляного хутра - це взагалі суцільна радість! Адже він легкий, теплий, довговічний, нешкідливий для природи і гарантує перебування в центрі уваги.


Колись коноплі були важливою агрокультурою та лікарською рослиною. Компанія "Девохом" вже більше 10 років підтримує відродження коноплярства в нашій країні та сподівається, що врешті решт повернеться справедливе ставлення до цієї рослини, яка синтезує фітоканабіноїди. А ви як думаєте, чи треба дати дорогу рослинним аналогам анандаміду?

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews