Знов про легалізацію медичного канабісу: за чи проти?

10 July 2023 11:21:00

Палкі дискусії в суспільстві про необхідність легалізації медичного канабісу в Україні точаться вже декілька років, хоча досі Радою не підтриманий законопроект №5596 ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності"). Здається, прихильники протилежних точок зору на це питання поки що не чують аргументи один одного.

Та наприкінці червня цього року президент Зеленський закликав депутатів нарешті проголосувати за цей законопроект. Адже все більше громадян нашої країни потребують ментальної та фізичної реабілітації, а ліки на основі канабісу зарекомендували себе як ефективні знеболювальні, засоби лікування посттравматичного стресового розладу, засоби від епілепсії та хвороби Паркінсона тощо.

Хтось обурюється такою позицією Президента та вважає, що легалізація медичного канабісу призведе до неконтрольованого зростання наркоманії, а деякі помірковані громадяни намагаються всебічно розглянути ситуацію та шукають роз'яснень у фахівців. В тому числі - у нас як представників української сфери коноплярства.

Компанія Devohome, як і інші гравці конопляного ринку України, підтримує прийняття такого закону. Хоча будь-який закон не є досконалим, але запропонований законопроект дозволить безперешкодно зростати цій високорентабельній аграрній галузі й робити ще більший внесок у повоєнне відновлення економіки України. А також забезпечити українців доступними якісними товарами з конопель - натуральним одягом та текстилем, корисними продуктами харчування, безпечними ліками, екологічними будівельними матеріалами та альтернативним паливом і т.п.

Ось наші три аргументи ЗА:

  • Ще в квітні 2021 р. були внесені зміни в перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, згідно з якими в Україні можна легально використовувати лікарські засоби з психоактивною дією - Набілон (це синтетичний аналог маріхуани) та Набіксімолс (екстракт канабісу зі стандартизованим вмістом ТГК та канабідіолу). Але це закордонні препарати. Легалізація канабісу в Україні дозволить виготовляти власні лікарські засоби з сировини, вирощеної в нашій країні. Це буде більш доступно за ціною і корисно для економіки.
  • Зараз ми маємо парадоксальну ситуацію з листям та суцвіттями технічних конопель. Хоча вони мають дуже низький вміст ТГК (не більше 0,08% за українським законодавством), їх не можна використовувати, а необхідно знищувати під наглядом представників правоохоронних органів. Але ж це цінна лікарська, косметична та харчова сировина, затребувана в інших країнах! В результаті коноплярі не тільки недоотримують прибуток, а ще й витрачають гроші на утилізацію великої частини вирощеної зеленої маси. Ну а ми купуємо продукцію з листя конопель (чаї, ліки, косметику) у закордонних виробників.До речі, в Європі допускається вміст ТГК у технічних коноплях 0,2%, в США та Канаді 0,3%, а в Швейцарії, Австралії та Новій Зеландії - взагалі 1%.
  • Технічні коноплі вирощувати в Україні можна, але оскільки за нашим законодавством ця рослина прирівняна до наркотичної, то коноплярство в нас надмірно ускладнене і регулюється як органами Міністерства охорони здоров'я, так і МВС. Щоб отримати ліцензію на вирощування технічних конопель, необхідно отримати 7 дозвільних документів, тоді як в інших країнах, зокрема, в США та Канаді, при бажанні вирощувати технічні коноплі ліцензія отримується так само, як і для інших сільськогосподарських культур. Це при тому, що в їхніх сортах конопель вміст ТГК приблизно в 3 рази вищий. Отже, зміна закону дозволить вітчизняним коноплярам відчути себе майже звичайними аграріями.
Ми вважаємо, що час демонізування конопель минув. А ви як вважаєте, треба зробити цю унікальну рослину легальною?

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews