Експозиція Home(Land): про батьківщину і війну через практики сталого дизайну

22 December 2022 17:38:01

Експозиція Home(Land): про батьківщину і війну через практики сталого дизайну

Dutch Design Week – це найбільша подія дизайнерської сфери у Північній Європі, яка щороку збирає понад дві тисячі дизайнерів та 300 тисяч відвідувачів з усього світу. Головна особливість цієї виставки – це її інтелектуальна складова, адже саме тут дизайнери представляють ідеї наповнені технологіями та інноваціями.

Вже вдруге ми беремо участь у DDW, попри сумні події в Україні. Адже це чудовий спосіб заявити про себе та допомогти нашій країні на економічному фронті.

Photo: Alex Blanco
Model: Yuriy Pozayak
Війна в Україні забрала домівки мільйонів. Багатьом довелося залишити рідні землі та заново (пере) формувати своє уявлення про дім. Хтось переселився і адаптував свої вірування, традиції та ритуали до нових географічних умов і звичаїв. Хтось лишився на рідній землі, але в нових умовах. Та всі ми так чи інакше стикаємось з однаковими питаннями.

Що для вас є дім?

Мільйони українців покинули рідні домівки через війну. Зв’язок із Батьківщиною раптово урвався. Багатьом довелося (пере)осмислити своє відчуття дому. Що ж визначає дім?

Серед експонатів Home(Land) була традиційна вовняна гуня, гуня з екологічного конопляного волокна, гуня з грибного міцелію, вирощеного на основі відходів конопляного виробництва, а також посуд.

Photo: Alex Blanco

Model: Alex Pletnyova
Гуня символізує захист від негоди, тепло та затишок, де б ти не був. Посуд нагадує нам про рідних людей, з ким ми збиралися за столом, про відчуття зв’язків та близькості. Водночас обидва ці об’єкти можна взяти з собою, як шматочок «дому». Тепла куртка, в яку можна загорнутися в дорозі та улюблене горнятко, провезене через півсвіту стають провідниками для емоційних спогадів. Взаємодія з такими речами переносить нас у Home(Land) або створює його там, де ми є.

Оксана Дево створила DevoeHome, українську компанію, яка вирощує коноплю та виробляє з неї екологічно чисті тканини: одяг і постільну білизну. У пошуках альтернативи хутру в 2018 році DevoeHome розробила новий матеріал із поєднання коноплі та віскози, який має подібну до натурального хутра “приємну” структуру. Спеціально до Dutch Design Week розробили конопляну пухнасту товсту пряжу з якої зіткали гуні для виставки.Даша Цапенко виготовила сучасні повсякденні версії гунь з цього конопляного хутра та разом з Русланою Гончарук відтворила класичну гуню з коноплі на ручному прядильному верстаку. На внутрішній стороні гунь шовкотрафаретним способом надруковано авторський візерунок із різноманітними (сакральними) українськими обрядами, піснями та повір’ями, пов’язаними з коноплями. Чорнило для візерунка було власноруч видобуто з лушпайок волоського горіха.

Home(Land) — Батьківщина, яку ми відновлюємо, вирощуємо та переосмислюємо разом

На експозиції Home(Land) ми спробували розкрити історію дому через дві сюжетні лінії, кожна з яких має власну тематику дизайну: історія Гуні, — символ захисту та безпеки — та історія посуду — символ єдності через знайому їжу.

Гуня — це традиційний український кожух, який носили вівчарі в Карпатах. Він сам по собі є своєрідним укриттям і захищає від стихійних явищ, служить амулетом для свого власника. Використовуючи класичну карпатську гуню як модель, ми розповідаємо історії локальних матеріалів з природних компонентів та (спів)створених з живими організмами. Ми демонструємо інноваційні Гуні, виготовлені з вовни, коноплі, міцелію, та з комбінації цих двох матеріалів та розказуємо історії походження матеріалів, нові-старі методи їх обробки.

Їсти разом

Розділити обід з близькими, відсьорбнути гарячий напій із улюбленого кухля або приготувати суп за сімейним рецептом — все це може наблизити відчуття дому. Ми використовуємо елемент накритого столу як символ дому. Різні техніки та матеріали виготовлення посуду стають каталізаторами для історій про людей, землю та війну.

Традиції та іновації

Ми (пере)відкрили для себе автентичні ремесла та техніки, та перенесли у новий контекст сучасних реалій. Поєднуючи українські автентичні техніки з передовими винаходами біодизайну та сталого розвитку, ми заново вчимось та надихаємо одне одного до нових перспектив.Давайте разом дивитися в майбутнє з надією, а не зі страхом.


Photo: Alex Blanco

Model: Alex Pletnyova

Команда Home(land):Даша Цапенко

Оксана Дево

Марьйо ван Шайк

Фулько Трефенз

Олена Оранська

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews