7 найпоширеніших в світі видів волокон і текстилю та їхній вуглецевий слід

13 January 2023 16:51:37

Ви коли-небудь замислювалися над тим, як ваш одяг впливає на довкілля? Має значення те, одяг з яких волокон  ми купуємо, як його перемо та як швидко викидаємо. На жаль, приблизно від 3 до 6,7% викидів вуглекислого газу спричинені нераціональним придбанням одягу. 

Ми здебільшого не помічаємо цієї проблеми, бо придбати нову річ легко. Але нехай така доступність не дозволяє вам забути, що придбана річ потребувала багато ресурсів для її виготовлення. Вуглецевий слід волокон та тканин, з яких виготовлений наш одяг, значною мірою пов’язаний з тим, скільки енергії потрібно для їх виробництва та процесу їхнього перетворення.  Ось найбільш поширені в світі волокна, які мають значний вуглецевий слід. 

Найбільш поширені волокна та їхній вуглецевий слід 

В цій короткій порівняльній таблиці представлені 7 видів волокон текстилю та їхній викид вуглекислого газу на 2 квадратні метри. 

Волокно Вуглецевий слід
Бавовна
8,3 кг СО2
Акрил 11,53 кг СО2
Льон 4,5 кг СО2
Нейлон 7,31 кг СО2
Шовк 7,63 кг СО2
Шерсть 13,89 кг СО2
Поліестер 6,4 кг СО2

Трохи більше про ці волокна.


Бавовна

Будучи найпопулярнішим у світі волокном для виготовлення тканин, бавовна вирощується на всіх континентах, крім Антарктиди та Австралії. У 2012 році 70% викидів всіх парникових газів становив CO2 від споживачів бавовни. Для виробництва 1 кг звичайної бавовни потрібно до 10 мільйонів літрів води та багато енергії. Надмірне використання пестицидів для вирощування бавовни також спричиняє серйозну деградацію ґрунту. На щастя, протягом останніх років стають більш затребуваними екологічні способи вирощування та переробки бавовни, що робить її етичним волокном з доброю репутацією в очах споживачів.

Акрил

Акрил – це синтетичне полімерне волокно з нафти або природного газу. Він м’який, легкий, шовковистий, простий у догляді та служить довго. Акрилові волокна широко використовуються для виготовлення светрів, шапок і килимів. Вони затребувані в індустрії моди завдяки своїй довговічності та здатності зігрівати у прохолодну погоду, не будучи надто громіздкими чи важкими для тіла. Але акрил не піддається біологічному розкладу та вторинній переробці, тому має величезний вплив на навколишнє середовище. Він може зберігатися до 200 років на звалищах, безперервно виділяючи токсини в навколишнє середовище протягом цього періоду. Також акрилове волокно стає джерелом мікропластику під час кожного прання. 


Льон

Волокна льону цінять за комфортні відчуття, які вони створюють для тіла. Льон росте у помірному кліматі. Він має низький вуглецевий слід, оскільки не потребує пестицидів чи інших хімікатів. Нефарбовані лляні тканини є повністю біорозкладаними. Також при вирощуванні льону не потрібно так багато води. Від посіву до збору врожаю проходить близько 5-6 місяців, а збирають лляні волокна часто вручну.

Нейлон

Нейлон — ще одне популярне синтетичне волокно. Його виготовляють з поліамідів. З цих полімерних волокон прядуть нитки та виробляють тканини. Нейлон став однією з найпопулярніших тканин для плавців. Нейлонове волокно потребує інтенсивної обробки хімікатами, відбілюючими речовинами та синтетичними барвниками, що сприяє забрудненню води. Такі речовини можуть викликати рак і підвищують ризик шкіряної алергії. Жодна форма нейлону не піддається біологічному розкладанню. Крім того, викиди оксидів азоту, що утворюється в процесі виробництва, потребують велику кількості води та енергії для їх утилізації. 


Шовк

Шовк – одна з найрозкішніших тканин на землі. Його виготовляють з кокона метелика під назвою Bombyx mori, і для його зростання потрібно приблизно шість місяців. Шовк гладенький, блискучий, м’який та легкий, але при цьому дуже дорогий у виробництві. А для розкладання цього натурального волокна потрібно понад 2000 років.Хоча він довговічний та, хоч і повільно, але біорозкладний, шовк має найжорстокіший вплив на навколишнє середовище. За даними організації PETA, для виробництва одного кілограма шовку вбивають 6600 шовкопрядів. Таким чином, шовк не є етичним волокном через негуманні методи, які використовуються під час його виробництва. 


Шерсть

Ймовірно, найбільший вплив на навколишнє середовище має шерсть. В середньому на виробництво вовни витрачається в 367 разів більше землі, ніж на 100 кг бавовни. Вовна потребує надзвичайно інтенсивної обробки з використанням хімічних речовин, що серйозно впливає на водне середовище. Крім того, що виробництво шерсті поглинає дорогоцінні ресурси, завдаються страждання вівцям, яких використовують для вирощування вовни. 

Поліестер

Поліестер — це синтетичне волокно з нафти та природного газу, яке використовується для виготовлення одягу, килимів та інших предметів домашнього вжитку. Він вологостійкий, не сідає та не розтягується, коли намокає.Поліестер розкладається в океані в два-три рази довше, ніж бавовна. Для його виробництва потрібно багато викопного палива та енергії. Згідно з деякими даними, виробництво поліестеру насправді створюєвдвічі більше парникових газів, ніж виробництво бавовни.


Екологічний слід текстильної промисловості З давніх часів текстиль використовувався для виготовлення одягу і є однією з найстаріших галузей промисловості у світі. Він має багато серйозних впливів на навколишнє середовище, але використання води є одним із його найбільш значущих наслідків. Так, для виготовлення лише однієї бавовняної футболки потрібно приблизно 2700 літрів  води. Це дорівнює загальній кількості випитої людиною води за 900 днів. Також текстильна промисловість є одним із найбільших джерел парникових газів на Землі завдяки своїм величезним обсягам. Якщо говорити лише про ЄС, то за статистикою у 2020 році споживачі купили понад 6,6 млн тонн одягу та взуття.Отже, текстильна промисловість відповідає за 2% глобального забруднення води, 80% усіх текстильних відходів і значну частину вирубки лісів.

Як мода впливає на вуглецевий слід?

На індустрію моди припадає 2-10% глобальних викидів вуглецю. Вуглецевий слід моди величезний, і 10% його припадає на діяльність людини під час вибору одягу. Ви можете зменшити вплив моди на навколишнє середовище кількома способами: від вибору більш екологічно чистих тканин до забезпечення належного догляду за придбаними речами. 

Ось декілька способів, як ви можете зробити внесок у зменшення вуглецевого сліду свого одягу:

  • У процесі фарбування використовується стількиводи, скільки б було достатньо, щоб одна людина випивала не менше восьми чашок на день протягом трьох з половиною років. Тому віддавайте перевагу нефарбованим волокнам.
  • Індустрія моди несе відповідальність не лише за відходи, які відправляються на звалища, але й за забруднення мікропластиком. Надмірне використання поліестеру та нейлону може стати смертельним для навколишнього середовища, тому уникайте їх. 
  • Не піддавайтеся заохоченню до швидкої моди, купуючи нове вбрання з виходом кожної колекції. Такі шалені зміни в моді залишаютьменше часу для циклів росту рослин, з яких виготовляють натуральні волокна та сприяють попиту на синтетичні тканини. 20% глобальних втрат води також відбулися через швидку моду.
  • В 2019 році 62 мільярди тонн одягу було викинуто на сміття. Не купуйте новий одяг без необхідності! Носіть речі з попередніх колекцій. Віддавайте непотрібний вам одяг на благодійність.
  • Коноплі та льон є відновлюваними волокнами, тому купівля одягу з цих волокон допомагає знизити вуглецевий слід та забруднення довкілля мікропластиком.
  • Віддавайте перевагу органічним тканинам, сировину для яких вирощують без пестицидів або синтетичних добрив, тому вони вільні від токсинів, зокрема пестицидів, які можуть завдати шкоди навколишньому середовищу, диким та травоїдним тваринам, викликати ерозію ґрунту та забруднення води.

Чому конопляний текстиль є безпрограшним варіантом для нас і навколишнього середовища?

За останні роки знов набуває популярності ще одне натуральне волокно – конопляне. Коноплі століттями використовували для виробництва текстилю. Це практично  ідеальне рослинне волокно, яке може принести користь суспільству, одночасно зменшуючи наш вуглецевий слід.Коноплі є чудовим прикладом того, як текстиль можна виготовляти з мінімальним впливом на навколишнє середовище.Це екологічно чиста сільськогосподарська культура, яку застосовують в різних цілях, включаючи виробництво текстилю та паперових виробів. 


Конопляне волокно дозволяє зменшити споживання енергії на виробничих ділянках до 90 % порівняно з методами виробництва бавовняного волокна. Процес вирощування конопель також створює менше викидів в атмосферу парникових газів, ніж під час вирощування бавовни. Для конопель не потрібні пестициди та агрохімікати. Натомість фермери, які вирощують коноплі, покладаються на природних хижаків, таких як птахи та комахи.

Висновок 

Ми сподіваємося, що ця стаття допомогла вам більше дізнатися про вуглецевий слід від різних видів волокон і текстилю, щоб наступного разу зробити ваш вибір матеріалу, з якого виготовлений одяг, більш свідомим. Погодьтеся, кожен з нас має усвідомлювати вплив текстильної промисловості на наше повсякденне життя. Адже йдеться не лише про комфорт та ціну, а й про захист навколишнього середовища, права людини та етичні питання, такі як добробут тварин. 

Автор: Вішай Вівек, Хемп Фаундейшн

 
Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
 
Leave a review ↓
 
Nobody left any reviews