Home(land) Ukraine: концепція для Dutch Design Week 2022

11 October 2022 12:28:55

Війна в Україні забрала домівки мільйонів. Багатьом довелося залишити рідні землі та заново (пере) формувати своє уявлення про дім. Хтось переселився і адаптував свої вірування, традиції та ритуали до нових географічних умов і звичаїв. Хтось лишився на рідній землі, але в нових умовах. Та всі ми так чи інакше стикаємось з однаковими питаннями.

Що визначає (home)Land за межами поняття країни/держави, де людина народилася?

Які емоції, спогади та відчуття ми асоціюємо з Батьківщиною? Якщо (home)Land раптово відбирають – що робити, щоб повернути його, а якщо знищують – як його відбудувати? Усі ці питання ми поставили собі перед стартом роботи над Home(land).


ⓒ ruslana_goncharyk


Земля, яку ми займаємо, земля та ґрунт із їхніми специфічними природними ресурсами та середовищем проживання, а також зв’язки, які ми з нею встановлювали поколіннями, значною мірою визначають нашу ідентичність і почуття приналежності.


ⓒ anna-riabova


Наші практики, техніки та сприйняття побудовані на складних відносинах з нашою (рідною) Землею. Що відбувається, коли війна забирає фізичну та матеріальну (домашню) землю? Основні фундаментальні товари (домашньої) землі як на локальному, так і на глобальному рівнях знаходяться під загрозою.


ⓒ Dasha Tsapenko 


Ми, міждисциплінарна група українських та нідерландських творчих практиків, дослідників і науковців, розмірковували над минулими та сучасними українськими наративами та ритуалами на землі, (знову) відкриваючи автентичні місцеві ремесла та техніки.


 ⓒ basse_stittgen


Завдяки спільному обміну матеріалами, знаннями та навичками ми колективно втілили наше бачення на (рідній) землі в серії об’єктів, процесів, які розповідають історії, ставлять запитання та пропонують нові перспективи, щоб дивитися в майбутнє з надією, а не з острахом.


 ⓒ devoe_tsapenko_van-schaik

Так і народився концепт Home(land): проєкт, який переосмислює та створює нові українські наративи в рамках Нідерландів.

Home(land) перетворює українську ідентичність за допомогою екологічних та біоматеріалів, досліджуючи зв’язок між ремеслами та інноваціями.



 ⓒ sietske_klooster 


Поєднуючи автентичні українські техніки, що тісно пов’язані з природою, з передовими знаннями про біодизайн та сталий розвиток у Нідерландах, ми торкаємося тем Дім, Земля та Батьківщина через концепцію Дому за межами місця походження.


ⓒ Dasha Tsapenko 

Що дає нам відчуття Дому далеко від дому?

Гуня, традиційний український кожух, який спочатку носили пастухи в Карпатах, а потім став сам по собі притулком у дорозі.


ⓒ Dasha Tsapenko 

Забезпечуючи захист від природних стихій, він також служить своєму власникові амулетом. Використовуючи класичну українську Гуню як шаблон, ми розповідаємо історії про місцеві матеріали та природні компоненти, а також про співтворчість з іншими видами.


ⓒ Dasha Tsapenko 

Ситно пообідати з коханими, випити теплого напою з улюбленої чашки або приготувати суп за сімейним рецептом – це може бути способом почуватися як вдома, де б ви не були. Ми використовуємо накритий стіл як символ почуття причетності. Каталізаторами розповідей про людей, війну та землю служать різні типи сервувань.



oksana_denusevuch

Ці дві сюжетні лінії показують сьогоднішній день і заглядають у можливе завтра. До дому (землі), який ми будемо вирощувати, відновлювати та переробляти разом.


marjo-van-schaik

Ми зосереджуємося на матеріалах, що не шкодять навколишньому середовищу на жодній з ланок їх виробництва. Та показуємо, як традиційні практики можуть збагатити сучасні принципи дизайну та відносин до дому, батьківщини та єдності двох народів — Голландії і України.

Тож чекаємо вас 22-30 жовтня у The New Block!


Детальніше:

https://ddw.nl/en/programme/8539/homeland-ukraine

Команда Home(land):

  • Даша Цапенко
  • Марьйо ван Шайк
  • Фулько Трефенз
  • Олена Оранська
  • Оксана Дево
  •  
    Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
     
    Leave a review ↓
     
    Nobody left any reviews