Як спекти конопляний хліб на заквасці? Простий спосіб для тих, хто думає, що не вміє працювати з тістом.
- 20 October 2021 15:31:06
- Review : 0
- Viewed: 1802
Чи можете ви встояти, коли відчуваєте аромат свіжоспеченого хліба і чуєте хрускіт його скоринки? Все більше людей починають пекти хліб для своєї родини самі, і для цього зовсім не обов'язково купувати хлібопічку.
( Конопляна серветка )
А якщо у вас є можливість купувати органічне борошно або зерно, вирощене без отрутохімікатів, і робити з нього свіжозмелене борошно, то годувати своїх домашніх магазинним хлібом з покращувачами і консервантами, не кажучи вже про важкі метали, які потрапляють в борошно з пестицидів, – це , можна сказати, злочин.
( Конопляне насіння )
Домашній хліб з безпечним складом можна зробити ще більш корисним, якщо додати трохи конопляного борошна і висівок. Конопляна клітковина виводить токсини з організму, нормалізує рівень цукру в крові, регулює обмін речовин, насичує організм мінералами, наприклад, залізом, магнієм, цинком, і вітамінами групи В.
( Конопляне борошно )
Якщо вже пекти домашній хліб, то на заквасці, а не на дріжджах. Нескладна робота з таким тістом має прямо-таки медитативний ефект. Аромат і затишне тепло від хліба, що випікають, допомагають досягти гармонії в думках і забути про все погане.І навіть якщо ви думаєте, що не вмієте працювати з тістом, вам важко його вимішувати, у вас мало часу і вам ніколи возитися з закваскою, але ви давно хотіли почати пекти свій хліб, вважайте цей матеріал дружнім спонуканням до дії!
Простий рецепт конопляного хліба на заквасці без замісу
Як у кожної господині свій рецепт правильного борщу, так і у кожного, хто пече хліб – свої секрети й тонкощі. Тим не менш, є загальні принципи приготування хліба, а також безліч простих рецептів хліба для початківців або ледачих.
Спробуйте приготувати конопляний хліб на заквасці так:
( Серветка для хліба )
Випікання хліба – це захоплюючий і творчий процес, який дає можливість відчути умиротворення, спокій, щастя. Вдосконалюючись в ньому, ви знайдете своє унікальне поєднання інгредієнтів або навчитеся імпровізувати.
Смак і консистенція хліба залежать від безлічі факторів (складу борошна, співвідношення різних видів борошна, температури і вологості повітря і навіть вашого настрою), результат буде поліпшуватися з досвідом. Але початок покладено! Навіть якщо перший хліб вийде не ідеальним, ви ж його не на продаж печете. Зате ви знаєте, що в ньому тільки корисні і натуральні компоненти і ваша любов.
У хліб можна додавати банани, сухофрукти, спеції, горіхи або зерна. Але де взяти закваску?
Закваска – це дикі дріжджі + дружні бактерії, які мешкають навколо нас, і їх можна "приручити". Роздобути закваску можна наступним чином:
1) Купити у тих, хто пече хліб професійно.
2) Знайти того, хто готовий з вами нею поділитися, коли вона розростеться.
3) Виростити самому.
Найпростіше зробити житню закваску. Для цього змішують в баночці рівні кількості житнього борошна і води, наприклад, по 50 г, і залишають на добу. Знову додають свіжі рівні порції води і борошна і дають їм побродити добу. На третій день повторюють цю ж операцію. Булькаюча маса і є житня закваска. Невелику порцію цієї нової закваски відбирають і готують з неї тісто. Але якщо її використувати всю відразу, хліб може вийти дуже кислим. Надалі для приготування хліба можна кожного разу залишати невеликі порції вже заквашеного тіста і зберігати їх в холодильнику. А якщо зробили тривалу перерву в випіканні хліба, то закваску можна підгодувати рівними порціями води і борошна.
Закваска працює набагато повільніше, ніж промислові дріжджі. Зате більш природно, тому багатий аромат домашнього хліба не порівняти з магазинним! Чим тепліше, тим швидше йде процес бродіння. Якщо тісто із закваскою залишити надовго, хліб вийде кислим.
Ми впевнені, результат вашої роботи в "симбіозі" з дружніми мікроорганізмами рано чи пізно стане чудовим!
А щоб ваш хлібець добре зберігся, загорніть його в конопляну серветку. Порожнисті волокна конопляної тканини дихають та зберігають оптимальну вологість, а ще у конопель є натуральні антигрибкові властивості. Тому хліб, що зберігається в конопляному полотні, довго не черствіє і не пліснявіє.
Серветку з конопляної тканини від DevoHome, конопляне борошно, висівки конопляні, а також насіння конопель лущене купити можна на сайті