Як спекти конопляний хліб на заквасці? Простий спосіб для тих, хто думає, що не вміє працювати з тістом.

  • 20 October 2021 15:31:06
  • Review : 0
  • Viewed: 1095
  • 0

Чи можете ви встояти, коли відчуваєте аромат свіжоспеченого хліба і чуєте хрускіт його скоринки? Все більше людей починають пекти хліб для своєї родини самі, і для цього зовсім не обов'язково купувати хлібопічку.


( Конопляна серветка )


А якщо у вас є можливість купувати органічне борошно або зерно, вирощене без отрутохімікатів, і робити з нього свіжозмелене борошно, то годувати своїх домашніх магазинним хлібом з покращувачами і консервантами, не кажучи вже про важкі метали, які потрапляють в борошно з пестицидів, – це , можна сказати, злочин.


( Конопляне насіння )

Домашній хліб з безпечним складом можна зробити ще більш корисним, якщо додати трохи конопляного борошна і висівок. Конопляна клітковина виводить токсини з організму, нормалізує рівень цукру в крові, регулює обмін речовин, насичує організм мінералами, наприклад, залізом, магнієм, цинком, і вітамінами групи В.


( Конопляне борошно )
Якщо вже пекти домашній хліб, то на заквасці, а не на дріжджах. Нескладна робота з таким тістом має прямо-таки медитативний ефект. Аромат і затишне тепло від хліба, що випікають, допомагають досягти гармонії в думках і забути про все погане.

І навіть якщо ви думаєте, що не вмієте працювати з тістом, вам важко його вимішувати, у вас мало часу і вам ніколи возитися з закваскою, але ви давно хотіли почати пекти свій хліб, вважайте цей матеріал дружнім спонуканням до дії!

Простий рецепт конопляного хліба на заквасці без замісу



Як у кожної господині свій рецепт правильного борщу, так і у кожного, хто пече хліб – свої секрети й тонкощі. Тим не менш, є загальні принципи приготування хліба, а також безліч простих рецептів хліба для початківців або ледачих.

Спробуйте приготувати конопляний хліб на заквасці так:

  • Вийміть закваску з холодильника і дайте їй постояти кілька годин при кімнатній температурі.
  • Приблизно в 300 мл води кімнатної температури розчиніть, помішуючи, закваску. Можна всю, а можна відібрати 50-100 г.
  • У мірну ємність відберіть 400 г борошна. Найкраще працює суміш пшеничного борошна вищого сорту або грубого помелу та житнього приблизно в співвідношенні 1:1. Можна частину традиційного борошна замінити на конопляне. Просійте, щоб борошно наситилося киснем, і змішайте з розчиненою закваскою.



  • Додайте столову ложку крупної солі без гірки і жменю конопляних висівок. За бажанням можна додати ложку цукру або меду, але це не обов'язково. Добре вимішайте тісто лопаткою або дерев'яною ложкою, щоб не залишилося сухого борошна. Тісто має вийти в'язким і таким, що липне до рук.



  • Накрийте тісто конопляною серветкою і залиште на 8-12 годин, щоб закваска почала працювати. Дикі дріжджі та молочнокислі бактерії в заквасці зроблять свою справу, і тісто підніметься. Можна залишити його на ніч. Зручно замісити тісто ввечері, а вранці спекти хліб. Або, навпаки, вранці замісити, а ввечері спекти.


    ( Серветка для хліба )

  • Відберіть трохи закваски для наступної порції тіста і сховайте її в холодильник. Перекладіть тісто за допомогою лопатки або в присипану борошном форму, або викладіть гіркою на деко, застелене пергаментним папером і теж присипанийм борошном. Хліб теж можна злегка притрусити борошном або висівками.



  • Розігрійте духовку до 230-250 градусів. Випікайте перші 15 хвилин при високій температурі, а потім 40-60 хвилин при більш низькій, 180- 200 градусів. Готовність можна перевірити зубочисткою або шпажкою.
  • Дайте хлібу охолонути, після чого загорніть в конопляну серветку для зберігання. Наріжте. Насолоджуйтесь!




  • Випікання хліба – це захоплюючий і творчий процес, який дає можливість відчути умиротворення, спокій, щастя. Вдосконалюючись в ньому, ви знайдете своє унікальне поєднання інгредієнтів або навчитеся імпровізувати.

    Смак і консистенція хліба залежать від безлічі факторів (складу борошна, співвідношення різних видів борошна, температури і вологості повітря і навіть вашого настрою), результат буде поліпшуватися з досвідом. Але початок покладено! Навіть якщо перший хліб вийде не ідеальним, ви ж його не на продаж печете. Зате ви знаєте, що в ньому тільки корисні і натуральні компоненти і ваша любов.



    У хліб можна додавати банани, сухофрукти, спеції, горіхи або зерна. Але де взяти закваску?

    Закваска – це дикі дріжджі + дружні бактерії, які мешкають навколо нас, і їх можна "приручити". Роздобути закваску можна наступним чином:

    1) Купити у тих, хто пече хліб професійно.
    2) Знайти того, хто готовий з вами нею поділитися, коли вона розростеться.
    3) Виростити самому.



    Найпростіше зробити житню закваску. Для цього змішують в баночці рівні кількості житнього борошна і води, наприклад, по 50 г, і залишають на добу. Знову додають свіжі рівні порції води і борошна і дають їм побродити добу. На третій день повторюють цю ж операцію. Булькаюча маса і є житня закваска. Невелику порцію цієї нової закваски відбирають і готують з неї тісто. Але якщо її використувати всю відразу, хліб може вийти дуже кислим. Надалі для приготування хліба можна кожного разу залишати невеликі порції вже заквашеного тіста і зберігати їх в холодильнику. А якщо зробили тривалу перерву в випіканні хліба, то закваску можна підгодувати рівними порціями води і борошна.



    Закваска працює набагато повільніше, ніж промислові дріжджі. Зате більш природно, тому багатий аромат домашнього хліба не порівняти з магазинним! Чим тепліше, тим швидше йде процес бродіння. Якщо тісто із закваскою залишити надовго, хліб вийде кислим.

    Ми впевнені, результат вашої роботи в "симбіозі" з дружніми мікроорганізмами рано чи пізно стане чудовим!

    А щоб ваш хлібець добре зберігся, загорніть його в конопляну серветку. Порожнисті волокна конопляної тканини дихають та зберігають оптимальну вологість, а ще у конопель є натуральні антигрибкові властивості. Тому хліб, що зберігається в конопляному полотні, довго не черствіє і не пліснявіє.



    Серветку з конопляної тканини від DevoHome, конопляне борошно, висівки конопляні, а також насіння конопель лущене купити можна на сайті devohome.com.ua або забрати в нашому шоу-румі в Києві на Малевича, 15.

     
    Powered by SEO CMS PRO ver.: 17.2 PRO 2 (opencartadmin.com)
     
    Leave a review ↓
     
    Nobody left any reviews